Viticultura i celler

Els sentits
que ens inspiren

···
El que passa a la vinya i al celler és només el fruit del que ens apassiona de veritat: la terra
A Caves Avinyó tenim el compromís de continuar el llegat que ens han deixat els nostres avantpassats. D’ells vam aprendre aquest ofici, l’amor per la terra i la passió per la feina ben feta, de manera que seguim la seva metodologia a l’hora de cultivar la vinya i apliquem els coneixements d’una viticultura sostenible i respectuosa. Les terres de la propietat són el nostre millor tresor. Sens dubte, són una part imprescindible per a aconseguir vins propis i amb personalitat.
···

El nostre compromís

L’experiència en el cultiu de la vinya, traspassada de generació en generació al llarg de centenars d’anys, i la tradició familiar han donat com a fruit una manera d’entendre el que fem i de comprometre’ns en com ho fem:

100%
Cultiu ecològic

Perquè si respectem el procés,
sabem on anem.

···

100%
Raïms de la finca

Saber d’on ve
per a entendre què s'ha de fer.

···

100%
Vinificació pròpia

Cal entendre què s’ha de fer
per a escollir com es vol fer.

···

100% Criança
mínima 18 mesos

Cal escollir fer-ho bé
per a respectar el procés.

···

Viticultura

L’art d’entendre i respectar la terra
on neixen els nostres productes

···
La major part del temps, la dediquem a les tasques de la vinya. Perquè, per elaborar un bon cava, no compta només el temps que passa al celler, sinó que el més important és el temps que passa a la vinya. Per a collir un bon raïm, cal que respectem l’entorn. És per això que cal cuidar el cicle d’un any sencer i treballar dia a dia per assegurar una collita sana, equilibrada i de qualitat que expressi el potencial del nostre terrer. Com a resultat d’aquest compromís amb l’origen i amb els mètodes de l’agricultura ancestral adaptada als nostres temps, tenim la certificació de producció agrícola ecològica.

La feina a la vinya

···

Acompanyar
el cep

Per potenciar la qualitat del raïm, quan a l’hivern la vinya reposa és el moment de la poda. Per fer-la, observem cada cep com un ens únic. N’avaluem el creixement i fem memòria de l’historial de la producció i el seu estat sanitari. Un cop tenim les conclusions, determinem quina classe de poda cal aplicar per a aconseguir la màxima qualitat en la producció.

Equilibrar la
vegetació i el fruit

A la primavera tot reneix i és el moment més màgic de l’any. Els botons ja han esclatat i comença a predominar el color verd dels brots. La poda en verd té per objectiu equilibrar la vegetació i el fruit, i permet que el cep es concentri en menys producció i alimenti els raïms d’una manera més eficient, i això millora la concentració i la qualitat del most.

Maduració
òptima

A l’estiu ja es percep la feina feta per l’agricultor durant tot l’any. Quan el raïm té la mida d’un pèsol es duu a terme el desfullament, que consisteix a eliminar les fulles que tapen i oculten el raïm per afavorir-ne la ventilació i la maduració. Un cop feta aquesta tasca, la maduració avança per bon camí, sense fre, i la verema és cada dia més a prop.

La influència de la lluna

···
A Caves Avinyó seguim alguns dels preceptes de la viticultura biodinàmica; per exemple, tenim en compte que les fases de la Lluna tenen efectes relacionats amb la vida i els seus cicles, i, per tant, també amb la vinya. Per això, des d’Avinyó ens esforcem a entendre aquests efectes i a aprofitar-los per a millorar la qualitat dels nostres raïms. Per exemple, si volem donar més vigor al cep, ho fem en un moment de Lluna creixent, però si en canvi volem rebaixar-ne el vigor, ho fem en fase minvant. Quan llaurem a l’estiu, ho fem en fase minvant per conservar la humitat del sòl; quan llaurem a l’hivern, ho fem en fase creixent per assecar la terra i afavorir-ne l’evaporació. Si plantem una vinya o l’empeltem, sempre ho fem en fase creixent. Per a Avinyó, és molt important procurar que la natura s’alimenti de la seva pròpia energia.

El celler

L’art d’elaborar els nostres productes
expressant tot allò que ja són en essència

···
L’estil i la personalitat dels nostres escumosos queden determinats per les varietats, pels nostres sòls i sobretot pel microclima de les nostres finques.
La nostra manera d’entendre la viticultura es basa en la interpretació d’aquests tres factors.
La proximitat del celler a les vinyes ens ajuda a preservar tota la fruita del raïm, mentre que la vinificació per separat de les parcel·les ens permet expressar el potencial del nostre terrer per elaborar vins únics i molt expressius.

La verema

Sembla lògic pensar que la verema passa a la vinya, però la realitat és que és una fase transitòria entre el camp i el celler. L’última tasca, però la més important a la vinya, és controlar la maduració i determinar el dia òptim per a la verema. I, en això, qui hi té l’última paraula no és pas el viticultor sinó el clima. Per això, no hi ha dues veremes iguals. Un altre cop, la natura marca els temps i nosaltres ens limitem a escoltar-la, a interpretar-la.

La vinificació

Conèixer a fons la finca ajuda a treballar-la amb un objectiu clar. La vinificació de les parcel·les per separat ens permet respectar al màxim les característiques de cada varietat de raïm i expressar la singularitat dels diferents sòls de la finca. Un cop acabada la fermentació, es tasten tots els vins per fer el cupatge que més s’adapta a l’estil que distingeix els caves Avinyó.

El pas del temps

I, finalment, la cava, on reposa la passió dels treballs previs duts a terme a la vinya i al celler. Un temps de repòs llarg. El silenci i la foscor del celler donen llum i vida als nostres caves reserva i gran reserva. Les llargues criances acaben d’arrodonir els nostres caves, mentre que els llevats, amb el temps, aporten cremositat i volum. Amb frescor i una bombolla molt fina, els nostres escumosos mostren una personalitat atractiva i única.
Per accedir a aquesta web has de ser major d'edat. Hi estàs d'acord?
Si
Accedint a la nostra web certifiques que ets major d'edatn i conscient de les regulacions sobre el consum de begudes alcohòliques al teu país.